Mikrodermabrázió

Mikrodermabrázió Története

Az első mikrodermabráziós készüléket 1985-ben Olaszországban fejlesztették ki, itt még aluminum-oxid port használtak a bőr csiszolásához, majd ezt vákuum segítségével szívták vissza a készülék tartályába. Ezt a technológiát 1986-ban más európai országokban is bemutatták, 1997-től pedig az USA-ban is bevezették. 1999-től kezdtél el a gyémántfejes mikrodermabráziós készülékek gyártását. Itt már nem porral csiszoltak, hanem a vákuumcső kivezetéséhez speciális gyémántfejeket csatlakoztattak, ezek csiszoltak, a vákuum pedig ezt felszívta. Sokkal hatékonyabban, tisztábbal lehet ezekkel dolgozni. Nagy előnye a gyémántfejes mikrodermabráziónak, hogy a bőrt egyénre szabottan tudják kezelni, mivel többféle érdességű fejek léteznek. Ezt bőrállapottól, és érzékenységtől függően tudják a vendégnek kiválasztani. Már az első kezelés is látványos, de mindenképpen kúraszerű alkalmazásra van szükség ahhoz, hogy hosszú távú eredményt lehessen elérni. A kezelés maximális mellékhatása bőrpír lehet, ami nagyon hamar eltűnik.Nagyon fontos, hogy a csiszolás nyári időszakban nem végezhető, vagy csak nagyon szigorú óvintézkedések betartása mellett. A kúra egésze alatt 50 vagy annál magasabb faktorszámú fényvédőt kell használni. Tilos a tűző napon való tartózkodás, és a szolárium. Egy napid pedig kerülni kell az erősebb hatásokat mint például a nagyon meleg, nagyon hideg, aktív sport, úszás.

Testünket a bőrünk felszínén lévő vékony elhalt hámréteg védi meg a külső behatásokkal szemben (pl. víz, napfény, vegyi anyagok, stb.). Ez a védelem annyira tökéletes, hogy megakadályozza a bőr számára szükséges anyagok, pl. vitaminok hidratáló, tápláló készítmények bejutását a mélyebb rétegekbe. Ezért van, hogy hiába kenjük be magunkat a legdrágább krémekkel, hatásukat nem tudják látványosan, és tartósan kifejteni, mivel a hatóanyagok nagy része ebben az elhalt, kiszáradt sejteket tartalmazó bőrfelszínben szívódik fel, és nem jut le a bőr mélyebb rétegeibe, ahol a még életképes sejtek igazán hasznosítani tudnák. A bőr élettani tulajdonsága, hogy folyamatosan új sejteket termel. Mégpedig olyan formában, hogy az alsóbb rétegekben keletkező új sejtek, a bőr felszíne felé vándorolnak, közben fokozatosan elhalnak, kiszáradnak, majd normál esetben leválnak, hámlás formájában.Ez a hámlási folyamat azonban viszonylag kevés embernél zajlik le ilyen tökéletes formában. Arcunkat és a testünket borító bőrfelületen lévő elhalt sejtjeinket testünk folyamatosan  pótolja új sejtek létrehozása által. A mikrodermabráziós kezelés felgyorsítja ezt a folyamatot azáltal, hogy pillanatok alatt eltávolítja ezeket az elhalt sejteket,  ezáltal jelentősen felgyorsítja az új, friss bőrsejtek kialakulását. Különösen fontos ez az évek előrehaladtával, mivel ez a hámlási folyamat fokozatosan lassul, ezáltal a bőr megvastagszik, szárazabb érzetet kelt. A bőrfelszín megvastagodása előfordulhat fiatalabb korban is, főképp a zsíros bőrtípusok velejárója, de különböző bőrbetegségek is okozhatják.

A kezelés lényege, hogy a felső, elöregedett szaruréteg célzott és ellenőrzött eltávolításával új, fiatalos hámréteg képződésére serkentjük, illetve kényszerítjük a bőrt, miközben a bőr rugalmassága is fokozódik, erősödik a kötőszövet rostos állománya. A bőrkép megváltozik: az apró ráncok eltűnnek, a bőr feszesebbé, tömöttebbé válik, a hatóanyagok és krémek sokkal intenzívebben hatolnak be a mélyebb rétegekbe.

A Mikrodermabrázió során az elhalt hámréteg eltávolitásával a pórusok nyitottá válnak, a kisebb mitesszerek nyomkodás nélkül tisztulnak, továbbá a szabaddá tett pórusok oxigén- és hatóanyag felvevő képessége is megnő, mely szintén anyagcserefokozó, fiatalitó hatású. A felszínes ráncok kisimulnak, a bőr  a kúraszerűen végzett kezelések hatására rugalmasabbá, puha tapintásúvá válik. A kezelési idő 10-30 perc. Attól függően, hogy arcot, nyakat, dekoltázst, vagy akár mindhármat egyszerre kezeljük. Annak érdekében, hogy jelentős eredményt érjünk el, alá kell magunkat vetni egy kezeléssorozatnak. Ez bárhol 4-12 mikrodermabráziós kezelést jelent, nagyjából heti gyakorisággal ismételve a kezeléseket. A kezelések száma elsősorban az adott bőr állapotától függ. A mikrodermabrázió hatásai hosszan tartóak, de nem véglegesek. Ha egy teljes kezeléssorozat után elérjük a kívánt eredményt, rendszeres utókezelés javasolt 2.3 havonta, hogy megőrizzük azt.

A mikrodermabráziós kezelés menete:

  1. Arctisztítás
  2. Tonizálás – zsírtalanítás – fertőtlenítés
  3. Csiszolás
  4. Ultrahangos hatóanyagbevitel
  5. Tápláló és nyugtató pakolás

Férfi vendégek körében nagy népszerűségnek örvend, hiszen ők jobban igénylik a mechanikai behatást és a rögtön látható eredményeket. Léteznek ma már otthoni mikrodermabráziós készülékek is. Azonban ezek nem professzionális felhasználásra vannak. Ezek a bőrradírok nem olyan hatásosak, mint a professzionális rendszerek, nem képesek igazi mélyhámlasztásra. Látványos eredményeket hosszú idő alatt érhetünk el használatukkal Az otthoni mikrodermabráziós rendszerek piacán nagy a verseny a legtöbb nagy kozmetikai cég már kínál saját otthoni rendszert. Találkozhatunk már otthoni mikrodermabráziós kézi készülékekkel is, amik működésüket tekintve akár hasonlítanak is kozmetikai, vagy orvosi társaikhoz, de hatékonyságban természetesen alulmúlják az igazi mélyhámlasztásra is alkalmas készülékeket. Ez az eljárás szakértelmet követel hiszen a laikus hozzá nem értők nem tudják megállapítani a hámlasztás mélységét illetve azt, hogy területenként és bőrtípusonként annak milyennek kell lennie.